Ombord på Nautilus

Jag har sett filmen ”En världsomsegling under havet” från 1951 med Kirk Douglas och James Mason. Det var en underhållande matiné med för femtiotalets filmer självklara sånginslag. Som tur var bara två stycken.

Filmen är baserad på Jules Vernes bok med samma namn. Det ryktas om ett monster som sänker skepp utanför USA. En professor och hans medhjälpare hoppar ombord på ett skepp som ska undersöka saken och givetvis sjunker båten. Professorn, hans medhjälpare och en käck och framfusig matros med gitarr är de enda som överlever. De upptäcker att det inte är ett monster utan en stor undervattensfarkost styrd av den misantropiske kapten Nemo.

Jag som för tillfället letar inspiration till ett Steampunkäventyr gillade det jag såg. Nautilus är full av rör och urverk och elegans. Det var äventyr och bravader och ordentliga käftsmällar emellanåt. Även om filmen är från 1951 så är effekterna helt okej och det är en riktigt bra film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *