Den perfekte vännen av Jonas Karlsson

Jag kände bara till Jonas Karlsson som skådespelare innan jag såg honom på Babel för nån vecka sen. Jonas Karlsson från bland annat Livet är en schlager och Miffo. Han skriver även noveller och ’Den perfekte vännen’ är den andra novellsamling han släppt.

Novellsamlingen innehåller nio noveller i varierande längd, med varierade ämnen och storys men med samma otroligt höga kvalitet. Det är så vardagligt och så nära inpå det realistiska i olika skruvade scenarion att det samtidigt är otroligt hög ”Precis-så-är-det-ju”-faktor så är det också drömskt och vansinnigt. Karaktärer får för sig dumma tankar och istället för att slå bort dem agerar på dem.

Som mannen som går in hos en kompis som städar, gömmer sig i kompisens städskrubb för att skrämma honom när han ska sätta in dammsugaren. Men kompisen går hemifrån och låser in mannen. Upptäcker honom inte. Och har glömt sin telefon hemma. Och när kompisens lillasyster kommer till lägenheten för att ha fest med sina vänner så gömmer mannen sig under sängen istället för att stå där och inte ha en vettig förklaring till varför han var där från början.

Som pojken som fick en enda ros på alla hjärtans dag i skolan från nån anonym.

Som den obstinata tonårstjejen som hamnat på samma flyg som ”Han den där Karl Bild. Politikern ni vet.”

Som Björn som hittar en dörr på kontoret. En dörr ingen annan erkänner finns där.

Det är en briljant novellsamling och jag ska lätt köpa hans andra (eller första blir det ju) novellsamling nästa gång det ska köpas hem böcker.

Följ min blogg med bloglovin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *