Lego för flickor

Lego har som det nämnts på bland annat aftonbladet släppt en ny serie riktad till tjejer. Och så visar de denna bilden:

Jag suckar och tänker att varför o varför ska man alltid, när det ska göras något för tjejer, slänga åt dem något pastellfärgat och gulligt för det är så tjejer är och kanske också en hårborste också när man är igång för tjejer gillar att borsta håret. Jag tänkte på all Star Wars-lego och hur både Leia och Ahsoka Tano är kvinnor i de serier som lego tagit sig an som har skinn på näsan. Är reklamen så riktad till pojkar?
Reklamen är fartfylld och det smälls en del. Men inte någonstans ser jag en pojke. Jag ser händer som monterar legot. De kan tillhöra vilket kön som helst i den åldern. Jag ser fler reklamer. Samma resultat. Utöver att det är pangpang (vilket inte borde räknas som riktat) är det inget som säger att flickor inte kan leka med starwarslego. 
Det är ju inte första gången lego försökt rikta sig åt flickor. Förra gången såg det ut såhär: 
Allt var en orgie i rosa och vitt. Allt handlar om hästar och familjeliv och gubbarna är inte alls legolika. Det enda som skiljer detta från ett klassiskt dockhus är att det går lättare sönder. Visst följer det med tre olika ritningar beroende på vilket hus man vill ha men ändå. Det var ingen hit. Men det går nog fortfarande att få tag på.
Så vad är denna storsatsning för att få tag på flickorna igen? För flickor har lekt med lego. Det har jag sett själv. Det handlar om fem tjejer med olika intressen i en legostad. En stad där det tidigare bara funnits bensinmackar, brandkår, polis och vanliga hus ”för killar” finns det nu möjlighet att lättare lägga till skönhetssalonger och utomhusbageri, som Stephanie, en av de fem tjejerna, sköter. Ja det är snedvridet. Pojkarna är poliser och tjejerna är frisörer. Men det vackra med lego är att när man kommer hem så byter man bara huvud på gubbarna och vips så har poliskaptenen flätor och fräknar. Det är där leken är. Leken är inte i lådan i affären. Och på en annan punkt. En annan av flickorna i staden är den här: 
Visst. Det är rosa och ”flickigt” men tycker ändå det är bra att det är en uppfinnare. En smart tjej som bygger en robot och inte blåser ur hjärnan med en legofön. 
Allt är inte rätt. Men det är ett stort steg i rätt riktning.

Följ min blogg med bloglovin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *