Natten går tunga fjät.

Så här lät sången från början. Det är en italiensk fiskarvisa, det vet många. Och visst, den handlar om Santa Lucia, men inte flickan i vitt med ljus i håret och tärnor i följe. Den handlar om Santa Lucia, harmonins rike, den fagra stadsdelen vid kajerna i Neapel.

Sången tros ha kommit till Sverige i mitten av 1800-talet och de första översättningarna var rätt så trogna det italienska originalet. Det var först när det svenska luciafirandet tog fart i början på 1900-talet som texten började ändras om. 1921 dök en textversion upp i en skolsångbok som innehöll textraden ”Nu stråla tända ljus uti din krona.”

Och så orden… Man sjunger låten, eller hör den sjungas varje jul och kanske inte har en aning om vad tunga fjät är egentligen. Fjät är spår efter något annat än en människa. Eller, det kan vara en människa, men det var länge sen. Man kan läsa här om man orkar. (Man kan ju fjättra någon och hindra denne från att gå.)

Runt gård och stuva… Är det stuga som menas? Runt gård och stuga? Ja. Det är det. Kan man inte använda det då? Nej, varför det? Man använder ju ’fjät’, ett ord från 1500-talet om inte tidigare. Inga moderniteter här inte.

Och skuggor som ruvar? Tänker man inte på vad höns gör med ägg då? Vad ruvar skuggorna på? Att ruva kan också betyda att hålla inne på en hemlighet eller grubbla på något. Så då kanske man ska fråga sig vilka hemligheter som skuggorna döljer från oss…

Ursprunget till Luciafirandet har ju sitt ursprung i både förkristna och kristna seder. den 13 december var en farlig natt eftersom mycket övernaturligt höll på för fullt då. Djur kunde tala under lucianatten. Under sista tiden som man använde den julianska kalendern (vi kör på den gregorianska nu) så inträffade vintersolståndet samtidigt som lucianatten. Då skulle allt vara klart och förberett inför julen och man åt och drack lite extra gott.

Och vi tror ju att Lucia bara firas i Sverige. Man firar det faktiskt på Sicilien också. Där barn lämnar över mat till helgonet och till Lucias flygande åsna som hjälper henne att dela ut presenter.Fast om ett barn råkar se henne kastar hon aska i barnens ögon så att de blir tillfälligt blinda.

Om jag ska delta i ett luciatåg i framtiden vill jag inte längre vara tomte eller pepparkaksgubbe. Definitivt inte stjärngosse eller Lucia heller för den delen. Jag vill vara den flygande åsnan.

Följ min blogg med bloglovin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *