The Magicians av Lev Grossman

Quentin Coldwater är en missnöjd och lite småtragisk ung man som ofta och gärna drömmer sig bort till landet Fillory, som fanns i de böcker han läste som barn. När han ska på en intervju för ett college hamnar han istället på ett uttagningstest för en magikerskola, Brakebills, och det visar sig att han har en fallenhet för magi och inte bara korttrick. 
Fillory är en slags version av Narnia. Man kom dit genom att gå igenom en gammal farfarsklocka istället för en garderob. Och Narnia är en av de få fantasyverk som inte nämns i den här boken. Och jag förmodar att det bara är för att det är en så stor ingrediens i historien. Tolkien nämns. När Quentin och hans klasskamrat Alice ska ta sig in i ett klubbhus med hjälp av magi får de veta när de till sist kommer in att: ”för räckte det med att man sade ’vän’ på alviska, men nu har för många läst Tolkien.”
Harry Potter nämns också. När Quentin reflekterar över inlärningen av magi, ett hantverk. Man måste ha en fallenhet för det. Men det handlar om en inställning och hur man säger saker, på vilket språk, levande eller utdött, hur man anpassar besvärjelsen efter en myriad av omständigheter och så vidare. Det är inte att vifta med ett spö och säga nåt på nån slags påhittad latin för att få saker att hända…
Men det handlar egentligen inte om magin i sig, fast det gör det. För vad händer om van verkligen sätter makt och magi i händerna på uttråkade ungdomar fulla av hormoner? De fem åren i skolan avhandlas i första tredjedelen av boken. Därefter börjar äventyren, och de stora frågorna. Och Fillory… Finns det på riktigt? Och hur tar man sig i så fall dit? Och är det en bra idé att åka till ens barndoms drömplats i vuxen ålder?
Jag hade lite svårt att komma in i boken, det erkänner jag. Men efter att ha kommit över en tröskel så har jag inte kunnat lägga boken ifrån mig. Det handlar om ungdomar som inte har någon aning om hur de ska ta itu med sina liv. Om rivalitet, kärlek, vänskap, supande, vilsenhet, magi och äventyr. En helt klart läsvärd bok.

Följ min blogg med bloglovin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *