Jag läste slutet på mr. Y.

”Skulle du läsa en bok det låg en förbannelse över, om du hade en? Om du hör att det fanns en förbannad bok därute och du hittade den i en bokhandel, skulle du då lägga dina sista pengar på den? Om du fått veta att det fanns en bok med en förbannelse där ute, skulle du då leta efter den,  även om ingen trodde det fanns några exemplar kvar?”

De frågorna ställer sig Ariel Manto när hon inser hur absurt hennes sökande har varit. Men hon fann den.
Slutet på Mr. Y.

Slutet på Mr Y är en bok om en bok. Eller egentligen inte, för det handlar om så mycket mycket mer. Ariel Manto doktorerar i tankeexperiment på Oxford universitet, fast hon får inte så mycket gjort. Hennes handledare har varit försvunnen i ett år och hon känner sig inte särskilt inspirerad. Men efter hon hittar Slutet på Mr Y, och har läst den, så börjar saker och ting att skruva till sig.

Helt plötsligt besitter Ariel förmågan att ta sig till något som heter Troposfären, eller sinnesrymden, en dimension som är uppbyggd av mänsklighetens tankar. En dimension av drömmar, känslor och metaforer. Men hon märker också snart att hon jagas för denna kunskapen. Och det verkar som om de som jagar henne vet något om hennes försvunne handledare.

Boken är smart. Det är väldigt mycket stora frågor som diskuteras, utan att egentligen besvaras, och utan att göra det överdrivet svårt. Visst. Man kanske inte hänger med i alla referenser till Einstein, Derrida, Heidegger eller Baudrillard men jag kände mig snarare inspirerad eller nyfiken att lära mig mer istället för att känna mig skriven på näsan av författaren.

”Lacan argumenterade från ett psykoanalytiskt perspektiv för att medvetandet är kopplat till språket – att vårt språng från att vara omedvetna, jollrande bebisar till att bli en del av den >>symboliska ordningen<< -(det vill säga ha en medveten värld) sker i samma ögonblick som vi inser att vi är separata varelser i och särskilda från världen. Vi är inte våra mödrar (tack gode gud för det), utan blir något som kallas själv, och endast kan existera eftersom andra gör det.”

Boken är ett välskrivet äventyr med mycket filosofiska, religiösa och moraliska frågor. Huvudkaraktären är en stark, välskriven kvinna som inte räds åsikter eller sexualitet. Tidsresor, resor i sinnet hos möss, gudar, kärlek, agenter från en hemlig organisation, döda barn vars själar lever i andras sinnen…

Det finns så många anledningar till varför den här boken bör läsas.

Följ min blogg med bloglovin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *