Hjälp till kreativitet

Det finns en app för det! Det var vanligt man sade så när man precis skaffat sin iphone. Och det finns en app för de tillfällena när det står still i huvet och man vill skriva lite grann.

Den heter Inspiro och är helt enkelt en scenariogenerator som med ett knapptryck slumpar fram något man kan skriva om. I inställningarna kan man ställa in om man vill lägga till adverb eller fler subjekt eller objekt. Det finns tre olika delar av appen kan man säga.

Musan; som är mer kryptisk. Jag fick nyss fram: ”just flamingos” vad det nu innebär.

Scenarion: som är mer klar i sin förklaring. Jag fick: ”a vulture scattering the ashes of a chimpanzee.

Och slutligen finns det Dagdrömsmaskinen: Denna är mer udda och abstrakt och är ibland bara små tankar och konstateranden som avlöser varandra. ”A prophet is being presented as mindless small-talk.”

Jag använder Inspiro ibland när det står helt still i skallen. Man kan läsa mer här till exempel.

Så här blev det i alla fall idag:

Himlen var på något sätt mer tom nu än den var för bara en vecka sedan. Även om Chutik aldrig delat himlen med henne så var saknaden efter honom så stor så att den tunna luften för första gången fick smaka på Gredas tårar. Hennes stora svarta vingar hade inte flaxat på en kvart. Som ett ljudlöst sorgeskepp i skyn gledflög den ståtliga gamen över skogen. I en liten säck av vävda palmblad i hennes klor fanns askan, som var det enda som var kvar av hennes vän. Chimpansen Chutik. Chutik den uppfinningsrike och alltid leende vännen som nu blivit dräpt av sin äldre bror. Begravningsbålet hade synts på flera mils avstånd från den klippa där himlen mötte land.

Greda närmade sig kusten så hon steg uppåt på de vindar som kom från oceanen och vände om. Med sin näbb öppnade hon den lilla säcken och askan spreds över landet. Det som varit Chutik virvlade i den lekande vinden och verkade inte vilja falla ner. Greda grät en sista tår och gav ett skri till farväl innan hon vände för att återvända till öknen. Aldrig mer såg hon skogen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *