Äkta musik

Luftanden Valiniju menar att det vi alla kallar musik som vi lyssnar på hemma, på skivor, via spotify eller på vinyl, inte egentligen är musik. Musik existerar bara i det ögonblicket den skapas.

I Tyskland bor det en kvinna, Verena Stael von Holstein, som säger sig ha kontakt med naturandar. Främst de andar som huserar i hennes och hennes mans gamla kvarn som de bor i, men också andarna i naturområdet runtomkring. De talar med henne och hon berättar för dem om människor och våra sätt att se på saker. Jag har läst en bok med intervjuer med henne. Eller egentligen intervjuer med naturandarna där Verena är en sorts tolk. Men det är inte det som detta inlägget ska handla om. Eller egentligen ändå. Lite.

I boken frågas en luftande om det är skillnad på musik som spelas akustiskt och det som kommer ur högtalare. Luftanden Valiniju svarar då: ”Det är en enorm skillnad. Platsen är också av betydelse. Musik är bara riktig när den klingar på platsen där den spelas. Musik har en ortskaraktär. När musik reproduceras på cd är den inte skadlig, men det är egentligen inte musik, utan bara ljud. Musik är bara musik i det ögonblick den uppstår. Men elektronisk producerad musik är ofarlig.”

Ju mer jag tänker på det så kan jag hålla med till viss del. Vi var på konsert i fredags och lyssnade på musiken innan vi åkte. På spotify. Och visst var musiken bra, men det förberedde oss inte för det som vi skulle höra. Äkta musik.

Jag har aldrig lyssnat jättemycket på Efterklang. Man har hört nån låt lite då och då. Men vi gick på deras konsert ändå. Biljetterna var superbilliga och de hade gjort ett samarbete med nordsjällands symfoniorkester. Resultatet var otroligt. Vilken underbar upplevelse. Det var i all mening, verkligen äkta musik. Musik som upplevdes med hela kroppen. Öron, ögon, hud och själ.

När vi lyssnar till en skiva hemma så lyssnar vi till minnen av musik. Våra hjärnor hjälper oss att koppla det vi hör med antingen minnet av hur det verkligen låter eller inbillningen av hur det bör låta. Som när man tittar på ett foto och minns ögonblicket då det togs. Eller man kan föreställa sig hur det var på festen genom att kolla igenom bildserier. Fast för öronen då då. Musik är alltid bäst live. Om det sedan är First Aid Kit på ett intimt ställe med lite folk, eller Bruce Springsteen på en proppfull  arena, eller en mamma som sjunger för sitt barn… Musik är alltid som mest äkta i det ögonblicket det uppstår. Och man är där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *