Sand, stjärnor och vatten

Jag läste en artikel som en kompis länkat till på facebook i morse. Och jag har gått och tänkt på den lite då och då under dagen. Det handlar om hur stort allt är.

Utifrån frågan om huruvida det finns fler stjärnor på himlen än sandkorn på jorden kommer man fram till intressanta saker. Om man räknegissar på ett sätt som bara vetenskapsmän kan så kommer man fram till att det i otroligt runda slängar finns sju kvintiljoner och fem hundra kvadriljoner sandkorn på vår jord. De här siffrorna säger mig ingenting förutom att det är en otrolig mängd. Man kan lika gärna använda ”fantasiljoner” som måttstock.

Antalet stjärnor i himlen. Om man kallar det överskådliga universum för himlen så kommer siffran upp i sjuttio tusen miljoners miljoners miljoner. (Vilket tydligen är en betydligt högre siffra.) Det finns fler stjärnor i alla dessa galaxer och kluster än det finns sandkorn på vår jord. Att greppa detta känns ofattbart. Men så kommer det en liten twist mot slutet…

Det finns alltså sjuttio miljoners miljoners miljoner stjärnor i universum (som vi kan se). Lika många vattenmolekyler finns det i endast tio droppar vatten. Tio! Det är väldigt mycket på väldigt lite. Det är helt fantastiskt och mirakulöst detta universum vi lever i.

Jag länkar givetvis till artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *