12. PERTRA

Oden och hans bröder dräpte urjätten Ymer och av dess kropp skapades världen.  Ymers ben blev till berg och köttet var jord och mylla. Tänderna blev stenar. Av blodet kom vattnet, floder och hav. Jättens hår blev till buskar, träd och växter. 

PERTRA är jorden, stenens och hela mineralrikets runa. Den står för form och fasthet. Stabilitet. Att ha båda fötterna på jorden. Att vara grundad. Den kallas klipprunan och representerar också kroppen och vår hälsa. Vår balans.

Den är också kopplad till det som döljs i jorden. Ädelstenar och metaller. Den står också för de som lever i jorden. Vättarna och dvärgarna som med sin magi kan förädla de råa ämnena till en vackrare form. Så PERTRA kan också stå för en förmåga till transformation.

Enligt vissa källor är runan att likna vid en tärningskopp och sägs också vara kopplad till hemligheter och tur.

 

IMG_4583 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *