13. EOH

Ull var barn till Siv, Tors fru. Det nämns inte mycket om honom i sagorna men det finns tecken på att han var en framträdande gud i flera områden. Ull levde i Ydal, idegransdalen, och han var en enastående bågskytt och skidåkare. Om man skulle svära en ed så gjorde man det vid ”Ulls ring”. 

Denna runan, EOH, kallas också idegransrunan och är därför tätt knuten till Ull. Av idegran, ett starkt och segt träslag, gjorde man fina pilbågar och skidor bland annat. Men EOH är också hela växtrikets runa. Idegranen är grön året om och symboliserar världsträdet. Det är i EOH som alla världar möts.

Den representerar det tålmodigt stilla växandet. Ett träd tar sin tid innan det har växt upp och mognat. Det är en initiationsprocess. Det tar tid att gå från att vara barn till att vara vuxen. Som ett segt trä som stilla växer symboliserar EOH också odödlighet, pålitlighet och beskydd samt ett långt liv.

 

IMG_4585 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *