16. TYR

Den sluge besten Fenrisulven skulle fjättras. Den växte sig för stor för snabbt och var en fara för hela Asgård. De försökte flera gånger men kedjorna brast. När det till sist fanns en kedja som skulle hålla ulven lurade asarna den att det bara var en lek. De skulle ta av kedjan igen. Ulven gick med på det om en av asarna som en säkerhet på att de höll vad de lovade stoppade sin hand i dess käft. Tyr var den som kavlade upp ärmen och steg fram. 

Tyr är en mycket gammal gud. Det sägs att han dyrkades långt innan Oden. Och Tyrs dag kommer före Odens dag i veckan också så det kan ligga något i det.

Runan TYR är den andlige krigarens runa. Den representerar en utåt- och framåtriktad energi. Det är en krigare som inte litar på blint raseri. TYR står för sanning, rättvisa, ärlighet och även offervilja. Som att stoppa sin hand i käften på en Fenrisulv för allas bästa.

TYR är också förknippad med manlighet. Potens, faderskap och faderlighet. Men i dess aspekt av en andlig krigarruna är den även kopplad till valkyriorna. Verkliga utmaningar utförs med hjälp av TYR. Den ger en modet att gå in i mörka tunnlar utan att veta vart och när man kommer ut i ljuset igen.

 

IMG_4591 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *