22. ODAL

Siv är Tors fru och hennes domän är hem och härd. När Tor med sitt regn befruktar jorden är det hon som brukar landet. Hennes hår är gyllene. Först färgen av sädesfälten på en solig dag, men efter ett av Lokes ”spratt” fick han ordna nytt hår till henne och då fick hon hår av äkta guld.

ODAL var en beteckning för mark som ägts av samma ätt i generationer. Runan står för odling, familjen, arvet och landskapet där vi bor. Och även alla de som bor där. Människor och djur, synliga och osynliga. Den handlar om vår förmåga att komma överens med världen. Att komma i ett harmoniskt samspel med naturen. Och om att sätta sitt bomärke i historien.

ODAL är på ett sätt en generationsruna. Det handlar om att vi kan få styrka och kunskap av våra förfäder och förmödrar och kanske till och med tidigare inkarnationer. Tryggheten man kan hitta i familjen och våra traditioner. Men vi får inte glömma att tänka åt andra hållet också. Att lämna styrka och kunskap och en värld att leva i till de som ska komma efter oss.

 

IMG_4603 (1)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *