Meteornedslag, fäboddrift och röda hus med vita knutar

Det är en lite spretig rubrik. Men det har varit en dag som haft dessa saker som ingredienser, så vad ska jag göra? Vi börjar inlägget för 377 miljoner år sedan…

Då brakade det ner en meteorit rakt ner i det som idag är Siljan. Hundratusen kilometer i timmen. Rakt ner i backen! En jädra smäll helt enkelt. Det resulterade i att berglagren ställde sig på ända och kalk och lera spred sig över hela Dalarna. (Eller det som idag är Dalarna.) Detta har gjort marken bördigare och gjort att geologiintresserade besöker Styggforsens nationalpark. Parken huserar ett 36 meter högt vattenfall som förr i tiden drev en massa kvarnar. Berget där består av kalksten och lerskiffer som lagrats omlott. Eftersom lagren nu står på högkant och lera vittrar lättare än kalksten har det bildats väldigt intressanta mönster i berget.

 

 

Efter Styggforsen begav vi oss till Skallskog. Ett område där det bedrivits fäboddrift som sedermera blivit permanent boende. Vi fick i uppgift att hitta dessa gamla åkrar som nu ätits upp av skogen igen.

Detta var våra verktyg:

Kompass och skifteskarta. Och så givetvis ögon och intellekt. Omgivningen såg ut såhär:

Här är en bild på två åkerterasser. Något som framkommer av att man ärjar en smal åker i några hundra år. Det är svårt. Man ska först leta efter former. Och ibland är former bara former. Därför ska man efter man hittat former leta efter sammanhang och strukturer. Hur ligger formerna i förhållande till varandra. Och sedan försvåras det hela med att nyare markanvändning lagt sig som ett täcke över. Men det är kul att gå på upptäckarfärd.

Dessa kunskaper har vi nytta av i vårt framtida yrkesliv. Men mer direkt har vi nytta av dem i vår kulturarvsanalys vi har fått i uppgift att skriva. Så vi blev körda till den lilla byn Romma en bit utanför Leksand.

Där fick vi gå runt i tre timmar i vår arbetsgrupp och leta efter gammal markanvändning, byggnaders ålder och byggnadsteknik, upptäcka vad skogen använts till förut och dessutom fick två av oss intervjua personer från bygdeföreningen. Efter idag har vi rätt så gott om kött på benen för att kunna skriva vår analys.

Från vänster i bild: Johanna, jag, Åsa, Peter och Emma. I bakgrunden: Ett rött gammalt fint hus.

Imorgon går färden till Fulufjället. Jag har ingen aning om min möjlighet att koppla upp till world wide web däruppe så nästa inlägg kanske kommer först om två dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *