Att hålla måttet

Vi går en GIS-kurs på landskapsvetarprogrammet just nu. Idag lärde vi oss avvägning. I höstrusk, ute på ett gammalt skjutfält.

Innan det fanns satelliter och lasrar så var kartritare tvungna att vara ute mer i fält än vad de är idag. Och när man ska bygga vägar eller diken och liknande är det bra att ha koll på vilket håll saker lutar. Då är det bra att kunna avvägning.

Man behöver från början ha koll på en enda fixpunkt som är utmätt redan. Så man vet var man befinner sig i världen och hur högt över havet man är när man börjar. Därifrån beger man sig då med sin långa måttstock, sin kompass och sitt avvägningsinstrument. Av det jag beskriver ovan kan man räkna ut att man behöver i alla fall minst en god vän med sig som kan tänka sig att hålla en lång pinne en stund.

Med avvägningsinstrumentet i våg och med kunskap om vilket håll norr är kan man kika efter kompisen med den långa pinnen.

I kikaren finns ett hårkors och genom det kan man med lite knowhow räkna ut hur långt borta från instrumentet kompisen med måttpinnen står och även hur högt i förhållande till instrumentet hen befinner sig. Det blir en hel del siffror om man ska kartlägga, till och med ett relativt litet område. Det beror i och för sig på hur noga man vill vara. Men det kan vara bra med en kompis till, som för anteckningar.

Vårt lilla område i det gamla skjutfältet, som idag är en betesmark, låg det en vall mitt i alltihop. Vi mätte ut hundra mätpunkter i området och lade tonvikten på sluttningarna. Det blev en hel del regnblöta siffror som ska knappas in på onsdag. Förhoppningsvis får vi då en fin 3D-karta över vårt lilla område som bär en någorlunda likhet med verkligheten. Det är intressant att lära sig, inte bara hur man hanterar datan utan också hur man faktiskt hämtar in den. Någon måste ju göra det. Man blir lite blöt och frusen kanske. Kanske får man stå och hålla en pinne rakt upp och ner i ett par timmar. Men man kan ha rätt kul också om man gör det med goda vänner.

One Comment

  1. Linn

    Hej! Jag har just hittat utbildningen Landskapsvetare som jag förstått att du gått. När jag sökte runt kom din hemsida upp. Kul att du berättat om utbildningen och vilket innehåll ni haft. Då jag går i tankar att ändra yrkeskarriär har några frågor dykt upp. Finns det möjlighet att ställe de via mail till dig som har erfarenhet av utbildningen? Mvh/ Linn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *