GIS II – The Rectifying

Vi går dubbla kurser på landskapsvetarprogrammet just nu. Dels en kurs i vetenskaplig metod, som är en inledning till vårt examensarbete nästa år, och dels en påbyggnadskurs i geografiska informationssystem. Det är intensivt nu mot slutet.

I veckan har vi fått fördjupa oss i rektifiering av gamla kartor. Det kan vara bra att kunna. Säg att man går igenom gamla lådor på farfars vind och hittar en gammal karta över något gammal socken eller en gammal härad från 1700-talet. Det är ju kul. Men så vill man jämföra den med en modern karta. För att se hur landskapet har förändrats på olika platser över tid och spekulera på varför, är lite vad landskapsvetare gillar att göra.

Så man scannar in den gamla kartan (varsamt) och lägger in den i ett GISprogram. Men ack! Den gamla kartritaren från 1714 visste inte att jag skulle sitta här 2018 och behöva ett aktuellt koordinatsystem att arbeta med. Här kommer rektifieringen in i bilden. Man tar och hittar punkter i båda kartorna som är beständiga och parar dessa punkter med varandra. På så sätt kommer den gamla kartan att anpassas, roteras och skjuvas så att den får samma skala och storlek som den nya. Lättare sagt än gjort.

Många gånger får man gå steg för steg bakåt. Från dagens karta till den häradsekonomiska kartan (från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet) till gamla enskifteskartor över området (från början av 1800-talet) och till sist vidare till farfars gamla karta.

Det är ett pilligt arbete. Ett tidskrävande arbete. men det är himla kul att se hur gamla linjer i kartor blir överlappande och hur landskapets historia växer fram i lager efter lager. De beständiga punkterna jag nämnde innan är ställen där vägar korsar gränser, eller stora korsningar. Kyrkor är bra att använda eftersom de inte flyttar sig särskilt ofta. Vattendrag och grusvägar är mindre bra. På gamla kartor kan åkertegars gränser vara bra att använda.

Vi får också lära oss 3D analyser av kartlagren. Var ligger åkrar i topografin och varför. Varför ligger gårdarna där de ligger och varför ligger de inte där idag? Man lär sig att kartor är nästan lika mycket gåtor som verktyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *