Men varför?

Nu när jag håller på att planera inför mitt årsprojekt för 2020 så är det viktigt att börja i rätt ände. Det är där den gyllene cirkeln kommer in.

Du kanske har hört talas om Simon Sinek. Annars rekommenderar jag att kolla upp några intervjuer eller TED-snack med honom på youtube. Han är rätt så inspirerande. Tanken med den gyllene cirkeln är att börja från andra änden än vad man brukar göra. Man ska börja med varför.

Ofta börjar man med att konstatera vad man ska göra. Det är därför de flesta nyårslöften eller andra livsavgörande beslut ofta rinner ut i sanden efter ett tag. Exempel: Jag ska gå ner i vikt nästa år. Det gör jag genom att följa den här dieten som jag läst om i en bok. För att jag tycker att jag väger några kilo för mycket. I detta exemplet börjar man med vad man ska göra och varför man gör det överhuvudtaget verkar följa med lite som en eftertanke.

Sinek säger att man når större framgång om man börjar inifrån. Varför vill jag göra detta? Hur ska det ske och vad exakt ska jag göra för att nå mina mål? Eftersom mitt nästa årsprojekt är lite mer… okej, mycket mer ambitiöst än vad jag brukar ha så är också risken för att det hela rinner ut i sanden större. Så varför vill jag ha årsprojektet ”2020 – Året K.E.N.T” med fokus på Kropp, Ekonomi, Näring och Tid?

Jag vill leva ett aktivt, kreativt och glädjefullt liv och vara frisk och stark nog för att orka med det. Det är mitt varför. Eller i alla fall hur jag lyckas formulera det idag. Men det är kärnan av det i alla fall. Hur ska jag lyckas med detta då? Genom att äta bra mat, hålla nere onyttigheterna, och röra på mig regelbundet. Jag ska bli mer medveten om vad jag lägger min tid och mina resurser på så att jag kan ha möjligheter att göra saker som intresserar mig och tillför värde till mitt liv på olika sätt.

Så vad exakt är det jag ska göra, rent konkret. Jo det är ju det jag sitter och pusslar på för att vara redo i januari. Det sitter redan en hel del post-it-lappar på väggen här i kontoret/ateljén och jag har börjat göra en mindmap också. Mycket hänger ju ihop. Tanken är ju att jag ska göra både stora och små förändringar, men livet ska ju inte bli knepigt att leva under det här året.

Förändringarna ska leda till ett bättre liv. Inte ett liv fullt av knepiga rutiner och jobbiga måsten. Några måsten är nog lite jobbiga innan de blir en kul del av vardagen. Men har jag bara klart för mig VARFÖR jag gör allt det här så blir det ju lättare att hålla mig på rätt spår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *