Lite mer än monkey business

En artikel i Financial times berättar att chimpanser som får välja aktier klarar sig rätt så bra. På 1990-talet gick de i genomsnitt med 17,6% i avkastning. Och generellt bättre än många marknadsexperter.

Jag hade som årsprojekt att lära mig om aktier. Jag satte in 3000 kronor på ett konto på Avanza strax innan nyår och hade också en regel att om jag hade gått med vinst med 15% eller mer vid midsommar så fick jag sätta in 2000 kronor till. Dessa 5000 är allt jag fick röra mig med. Jag visste ju ingenting och även om det hade svidit att förlora de pengarna, så hade det inte ruinerat mig.

Jag läste på en del. Dels på Avanzas blogg och andra ”aktier för nybörjare”-bloggar och artiklar. En ekonomipodd som jag har hittat som jag kommer fortsätta lyssna på under nästa år är; Rika tillsammans, med Jan och Caroline Bolmeson.

Det viktigaste jag lärt mig under året när jag varit inne och hanterat och kollat min aktieportfölj är att ekonomi kan vara rätt så kul. Och tycker man något är kul så blir det också mer lätthanterat. Ekonomi i ett bredare begrepp är ju en del av projektet för 2020.

Men hur har det gått, undrar ni säkert. Klarade Kent sitt mål? Och vad var målet nu exakt egentligen. Först var målet att gå plus. Som sagt. Jag visste inget om aktier och det verkade mest som något oerhört komplicerat med alla förkortningar och kurvor och grafer. Efter jag hörde om de där chimpanserna, så var målet att gå med mer än 17,6% med vinst.

Jag har satsat på att ha en diversifierad portfölj. Det betyder att jag inte lagt alla ägg i samma korg, eller i samma typ av korg. Alltså. Inte alla aktier i samma företag, eller samma branch. Jag har också haft som regel att inte köpa aktier i företag som jag inte vet vad de gör, eller som inte går i riktning med min etiska kompass.

En gång har jag gått ifrån denna princip och det är också den aktie som gått minus 94,4%. Annars har jag lite i industri, lite i ren energi, lite i fastighet och lite i medicin. Länge låg jag på mellan 15 och 25% och pendlade i vinst och jag visste inte om jag skulle klå de där börsaporna. Men jag gjorde lite omplaceringar i början av december och det betalade sig. I skrivande stund har min aktieportfölj ökat med +43,35% i värde. Inte illa om jag får säga det själv.

Topp tre aktier under året är Eolus Vind (+56%), BioGaia (+17%) och Volvo (+16%)

Så vad tar jag med mig av detta året? Aktier är definitivt något jag kommer att fortsätta med. Det är intressant att hålla lite koll på ekonomin, även om det inte blivit ett huvudintresse. Det är inte särskilt krångligt eller farligt, men det kräver att man är lite intresserad. Jag trodde att det skulle vara betydligt mera ”köp-och-sälj” under året. Men det kräver att man håller superkoll på trender och börsen. Men att gå in och kolla läget nån dag i veckan, inte släcka TVn när ekonominyheterna kommer och satsa på långsiktig tillväxt istället för ”bli-rik-snabbt” tar en i rätt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *