Memento mori

Enligt en gammal myt hade en romersk kejsare en slav stående bakom sin axel när han bars runt på Roms gator i paradvagn, viskande just denna fras. Detta för att påminna kejsaren om att han inte var en gud.

Mest troligt kommer denna myt från en annan myt. Eller en annan. I alla fall enligt wikipedia. Men även om det är sant eller inte så är det en bra story i alla fall. Jag har nyligen målat en tavla med just denna fras som hänger i sovrummet.

Lite mörkt, kanske ni tänker. Men jag ser det som något oerhört motiverande. När vardagarna rullar på och ser mer eller mindre likadana ut, och vi har våra jobb och våra hobbys så tar man gärna livet lite för givet om man inte aktar sig.

Man kan se tid som en resurs. Tid är pengar är ju en fras som verkligen gör detta tydligt. Men till skillnad från pengar kan vi inte få mer garanterad tid. Genom att äta rätt och hålla oss i form kanske vi kan få några år till av kvalitetstid här på jorden, men inget är garanterat.

Nu vill jag ju inte gå runt och vara livrädd hela tiden. Men just frasen ”Memento mori” – Minns att du ska dö, gör att jag tänker på hur mycket jag uppskattar livet och inte vill slösa med den resurs som jag omöjligt kan få mer av. Det får mig att tänka på alla saker jag vill göra och också en känsla av att jag inte har all tid i världen att göra det på. Det blir en liten spark i röven också om ni ursäktar mitt uttryck.

Memento mori är bara ena sidan av myntet. På andra sidan står det ”Memento vivere” – Kom ihåg att leva. Gå andra vägar än mellan jobbet hemmet och närbutiken. Läs en bok som får dig att växa. Upptäck, utforska, ta det lugnt. Lev livet.

När jag vaknar och ser frasen ”Memento mori” direkt på morgonen blir jag motiverad, inte nedstämd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *