2020. Year of K.E.N.T

I år är projektet att leva ett gott liv med fokus på kroppen, ekonomin, näring och min tid. Eftersom livet lätt hamnar i slentrian har jag en del mål och rutiner som håller mig i rätt riktning.

Nu låter det ju lite motsägelsefullt att skapa högre livskvalitet med fler regler i livet. Borde det inte vara så att frihet är personlig laglöshet? Att jag när som helst kan göra vad som faller mig in? Det finns inget som hindrar mig från det egentligen. Men jag vet vad jag mår bra av. Jag vet vad som får mig att funka bra. Problemet är slentrianen. Det är den som får mig att spendera för mycket tid framför tvn eller mobilen bara för att nämna två exempel.

En dålig vana påverkar en annan vana. Glömmer jag bort tiden så orkar jag inte laga den där bra maten jag planerat och så beställer jag en pizza istället. Inget fel på pizza. Pizza för ofta… Det är en annan sak.

Mitt mål för temat Kropp är lite luddigt egentligen. Jag vill i slutet av året vara starkare generellt och lite smalare över magen. (Vem vill inte det?) Jag har tagit som vana att göra 50 armhävningar varje morgon. Just nu kan jag bara klara det om jag gör dem på knä och kör intervallen 30-15-5. Tanken är att förbättra detta så att jag vid årets slut kan göra 50 på tårna utan paus. Men även att bli starkare i främst rygg och knän. Jag vill inte göra gubbljud när jag reser mig från soffan. Ett mål är att få in vanan att gå på gym tre gånger i veckan.

Ekonomin då? Jag kommer under året ha tre månaders köpstopp. Första månaden är nu i januari. Är det inte mat eller hygienartikel så får det vänta. Eftersom jag har matpengar på ICAkortet så begränsar jag mig till att ha 500 kr i veckan att leka för. Detta kanske kommer rubbas då och då. Jag ska inte leva asketiskt, men tänka på mina utgifter. Min matbudget är 3000 kr i månaden. Det är rätt så högt för ett singelhushåll. Men allt som är kvar på matkontot i slutet av månaden åker in på sparkonto innan jag fyller på 3000 nya riksdaler. Jag hade som utgångsmål att ha två månadslöner på sparkonto, buffertkonto eller i aktier i slutet av året. Det är svårt men görbart tror jag. Dock kommer jag att få betala skatt efter jag och Leona sålde lägenheten så det kommer rubba det lite grann. Så jag har minskat målet till att ha mer än en månadslön i buffert eller spar. Så får vi se hur mycket jag lyckas bygga upp.

Näring handlar om att bygga vanor att äta bättre. Jag får unna mig godsaker då och då. Men som sagt, med eftertanke. Att inte falla för frestelsen att köpa en stor chokladkaka, sätta i sig hela och sen må dåligt. Utan istället unna sig den där saftiga chokladmuffinsen på café istället. Då och då. Äta god nyttig mat är viktigt. Äta efter säsong gör att man kan få ner kostnader lite grann. Och att intermittent fasta minskar också både kostnader och kaloriintag en del. Och jag mår bättre på det också.

Men näring handlar också om vad jag mentalt tar i mig. Därför kommer jag läsa en hel del filosofer blandat med skönlitteraturen i år. Över jul och nyår har jag läst Aurelius och Epiktetos. Seneca är på tur.

Tid har jag egentligen inga mål i. Det handlar mer om att för mig själv reda ut vad jag egentligen lägger min tid på och vad jag vill lägga min tid på. Att ta sig tid till meditation istället för mobilspel. (Som det kanske framgår så har jag börjat reflektera över hur jävla mycket tid jag lägger på det.) Även att skriva. Att komma fram till en bra balanserad tidsmängd att lägga på mitt skrivande varje vecka är en sak jag ska göra. Annars blir skrivandet lätt en sådan sak man vill göra, säger att man gör, men man har fyra ofärdiga projekt i olika mappar.

2020 kommer att bli ett härligt och produktivt och glädjefullt år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *