Popen degenererar mänskligheten

Jag lyssnade på brunchrapportens repris på vägen hem från jobb och även om jag inte har mycket till övers för Henrik Thorehammar så sade han ändå en sak som fick mig att fundera. Nu med all hysteri kring wikileaks och killen som publicerade de senaste dokumenten från AMERIKANSKA U.D så har det kommit fram att killen är homosexuell och lyssnade på Lady Gaga när han laddade ner de hemliga dokumenten. Ur detta extrapolerade Thorehammar att Lyssnande till Lady Gaga kan göra dig till en ”landsförrädande homogay”. Hans ord. Inte mina.

Detta fick mig att tänka på när Marilyn Manson blev beskylld för att göra musik som fick unga män att mörda sina skolkamrater.

Det i sin tur fick mig att tänka på vilka andra musikgenrer som skulle kunna påverka folk på de mest obskyra sätt.

Skulle lyssnande på Larz Kristerz locka medelålders män i förorten till helgalkoholism och dansbanevåldtäckter? Skulle lyssnande på Idoldeltagarnas samlingsskiva leda till att unga mödrar slår kommunalpolitiker i huvudet med antika äggvispar? Eller skulle lyssnande på soundtracket till Glee få tonåringar i tandställning att flockas till Broadway med smutsiga bomber fastspända till deras bröst? Endast tiden får utvisa.

Eller har det bara gått så långt att popen äntligen får den beskärda del av förakt från inskränkta människor som den förtjänar? Hårdrock och metal och förr all del rocken med Elvis i fronten har fått sin stämpel som djävulens musik en gång i tiden. Nick Hornby skrev i en av mina favoritböcker följande:

”What came first, the music or the misery? People worry about kids playing with guns, or watching violent videos, that some sort of culture of violence will take them over. Nobody worries about kids listening to thousands, literally thousands of songs about heartbreak, rejection, pain, misery and loss. Did I listen to pop music because I was miserable? Or was I miserable because I listened to pop music?” (High Fidelity)

Är det dags för popen att få skit? Och är hårdrocken därmed tillåten in i finrummet?

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *