Serier på nätet

Jag har sedan jag var liten älskat serietidningar. Och upp i vuxen ålder har jag i stort sett alltid antingen prenumererat eller varit dum nog och köpt varenda lösnummer istället. Det behovet finns inte längre. 

Jag läser en del serier på nätet. Vissa tappar jag intresset för efter ett tag. Och då har jag inte en massa oönskade tidningar liggande. Vissa kollar man upp då och då och läser ikapp. Men det finns två serier som jag följer slaviskt. De uppdateras varje veckodag och har gjort det i några år. Det som är så väldigt kul är att man kan se hur tecknarstilen och skickligheten utvecklas och förändras med åren.

Den ena av de två är Questionable Content, av Jeph Jaques.

Den handlar om livet och kärleksbekymmer, samt musik och vänskap och galna robotar. Det är en umgängeskrets kring huvudkaraktären Marten Reed. Från början rörde det sig om tre eller fyra karaktärer. Men Jeph har byggt upp ett stort karaktärsgalleri och man är nyfiken på och investerar intresse i varenda en. Från början duggade indiebandsreferenserna tätt. Jag hängde inte alltid med men har upptäckt mer än ett band tack vare QC. Serien tar också stundtals upp självmord, hbtq-frågor och mental ohälsa på ett respektfullt och bra sätt. Men framför allt är det en underhållande serie med en punchline i sista bilden i stort sett varje dag.

Den andra jag vill rekommendera är Girls with Slingshots, av Danielle Corsetto.

Två tjejer, en bar och en talande kaktus. Så var premisserna i början i alla fall. Men Danielle har också byggt ut persongalleriet till att inhysa allt fler karaktärer. Det är caféägaren, killen som låtsas han är pirat, dominatrixen som drömmer om att bli bibliotekarie, Den lesbiska redaktören som blir avskedad och får ett nytt jobb med att sälja korv på en sportarena. Angel, den magiska bartendern, med flera. Och så Jamie. Den glada kärleksfulla vännen med stor aptit på livet. Och Hazel som mest har det jobbigt och dricker lite för mycket. Den talande kaktusen McPedro dyker fortfarande upp lite då och då.

Det går inte en dag utan att jag läser dessa två serier. Börja från början. Vig en dag åt det. Bara gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *