Runor till jul

Det är nu 24 dagar till julafton och jag tänkte att eftersom det är 24 runor i den äldre futharken så kommer jag presentera en om dagen här. Förhoppningsvis är det intressant för er också. 

Jag drar en runa för dagen varje morgon. Jag arbetar en del med runorna och lär mig hela tiden mer. Både om dem och om mig själv genom dem. Varje runa är mer än bara ett fonetiskt läte eller en del av en text. Runorna var innan de var tecken en del av en muntlig tradition. Och själva ordet runa, det betyder viskning eller hemlighet.

runhjul

 

Berättelsen om hur runorna kom till människorna börjar som så många fornnordiska sägner med Oden. Han hängde sig själv i Yggdrasil, Världsträdet som ett offer till sig själv. Han stack sig med sitt spjut där han hängde upp och ner. Han hängde där i nio dagar och varken drack eller åt under den tiden. Till slut uppenbarade sig runorna på marken och skrikande sträckte han sig för att plocka upp dem. Efteråt spred han kunskapen om sina upptäckter till människorna.

Runraden kallas för futhark efter de första sex runorna i runraden på kylverstenen som var en av de första fynden där hela runraden var representerad. Men jag tänkte börja med runan Ur. Och det gör jag i nästa inlägg som kommer senare idag. Och sen kommer det en runa om dagen i hela december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *