Åkrar och ängar

Vi läser om markanvändning och jordbrukshistoria just nu. Hur kommer det sig att landskapet ser ut som det gör. Det var inte länge sedan det såg väldigt annorlunda ut.

För tillfället fylls mina dagar med att arbeta på en fallstudie över ett laga skifte i början på 1800-talet i Väsby socken. Ett laga skifte är när en bys sammanlagda gårdars marker mäts ut, värderas av en lantmätare och sedan fördelas ut till gårdarna igen. Med den skillnaden att en gårds mark nu är samlad på en eller i alla fall ett fåtal platser. Det skedde då också att några gårdar i vissa fall fick rivas och sedan byggas upp igen på en ny plats.

ornakärr_kartglimt

Man kan se skillnaden i den gamla markfördelningens tunna remsor och den nya som består i större sammanlagda fält.

Men i fallstudien ska jag ju ta reda på vilken jordbrukare som ansökte om skiftet. Hur mycket mark fanns i byn, och vilken typ av mark dessutom. Jag ska ta reda på vilken gård som är vilken och vilka som ägde den. Det är mycket man ska ta reda på. Och källmaterialet ser ut såhär:

laga_skifte_glimt

 

Kort sagt: Det är klurigt.

Men det går bra. Jag har snart fått ihop all fakta och snart vet jag mer om Ornakärrs historia än vad jag någonsin trodde att jag skulle göra i hela mitt liv. Tillbaka till arbetet nu.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *