Besök i Bråbygden

En liten bit utanför Oskarshamn ligger Bråbygden. Där driver ett flertal markägare sina ägor enligt gammal hävd i ett projekt som började på 1960-talet och fortfarande är igång.

Det var som att komma till en plats fångad rakt ur Emil i Lönneberga… Tills ett jetplan for över våra huvuden… Men lugnet infann sig igen. Röda stugor och hagar så långt ögat kunde nå. Det var riktigt intressant att höra på Bertil, vars släkt haft gården sedan 1600-talet berätta om bygden och allt som han gjorde och varför. Med citat som ”Lien är den bästa naturvårdaren.” så var han riktigt kul att lyssna på. Även om hans småländska stundtals var lite svår.

Jag är ju en som älskar lite obskyr kunskap, och idag fick jag reda på att det krävs 2500 enbuskar per kilometer gärdsgård du vill bygga. Och en gärdsgård har en livstid på cirka fem år. Nu är ju de flesta gärden vi har hemmavid byggda av sten så jag vet inte riktigt vad jag ska använda kunskapen till. Förutom att kunna briljera nån gång när ett samtal glider in på gammal hävd i jordbruket… Det kommer säkert att hända… Säkert…

Här står Markus och Pontus vid ett gärde och snackar lite med väldigt sällskapliga småländska får. Fårens hage är gammal åkermark. De där högarna med sten är odlingsrösen. Hemmavid blev dessa rösen oftast till gärden, därför ser man dem oftast bra på mark som numera används som skogsplantering eller hagar. I Bråbygden är odlingslandskapet betydligt mindre och omväxlande.

Det var dag ett. Nu sitter jag på Gotlandsfärjan. Vi är framme tjugo över tolv. Imorgon ska vi upptäcka Visby och en hel del mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *