Håll drömmen vid liv

Jag och Leona besökte Regionmuseet i Kristianstad för att se fotoutställningen ”We have a Dream” av Albert Wiking, Oscar Edlund och Daniel Rydén. Den gjorde ett intryck, minst sagt.

Gå dit och besök utställningen! Jag vill inleda med det för det är viktigt. Utställningen handlar om mod, medmänsklighet och mänskliga rättigheter. Individ efter individ… Människa efter människa möter en genom ett fotografi. En förklarande text berättar vem denne är och vad denne gått igenom och vad denne kämpar för.

Jag häpnar av vissa människors styrka. Styrka att inte bara kunna stå upp… Kunna hålla huvudet högt, utan också viga sitt liv åt en kamp efter man varit med om något jag inte ens skulle kunna drömma om att Helvetet själv skulle kunna producera. Jag får då och då en klump i halsen. Jag känner att jag börjar få tårar i ögonen när jag möter någons blick genom fotografiet.

Men jag känner också hopplöshet. Det där är en person som kämpar i en kamp mot så många, som fått stå ut med mordhot, våldtäkt, förföljelse, skit från så många. Så många många fler. Jag kände igen många ansikten på utställningen, men fler var främlingar. De talar men blir inte hörda. Inte i den utsträckningen de borde bli. Vi lyssnar inte. Hur högt man än skriker på andra sidan jorden så överröstar man inte den podcast någon lyssnar på när man åker bussen till jobbet på morgonen.

Jag är lika skyldig till att stoppa huvudet i sanden. Men det fanns ett bra citat från Jason Diakité på utställningen. ”Visst skulle man vilja flytta berg, men det går också bra att försöka röja några stenar ur vägen.” Och visst är det det man vill. Jag har inte på långa vägar fått stå ut med den sortens plågor som människorna i utställningen fått utstå. Men jag vill tro att jag har ett bra hum om rättvisa ändå.

Alla dessa människor är ett ljus. Det behövs bara ett ljus för att skingra mörkret. Men det är när många ljus lyser tillsammans som skuggorna också försvinner.

Det är lätt att tappa hoppet och förtvivla. På det stora hela är världen en hård plats. Men genom att alla, du och jag, bara skiner lite klarare var dag som går, så gör vi världen lite lite bättre.

Återigen. Gå och se utställningen om du befinner dig i Kristianstad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *