En ouppkopplad helg

Jag har sett det dyka upp då och då i flödet. Begrepp som digital detox, dopaminfasta och att koppla ner. Det låter lockande. Jag vet vad jag ska göra i helgen.

Tanken bakom detta fenomen kommer från lite olika håll. De som propagerar för dopaminfastan menar att dopaminet som frigörs i vår hjärna när vi ständigt kollar på tv, spelar mobilspel, lyssnar på musik med mera gör oss intryckshärdade. Vi behöver mer mer mer för att känna glädje eller lyckorus. Som en med ett beroende fast i betydligt mildare grad. Att fasta från aktiviteter som ger dessa rus ska göra att hjärnans dopaminnivåer och begär efter dessa dopaminrusher hamnar mer i balans. Detta är på sin höjd pseudovetenskap, men det låter i alla fall lite vettigt.

De som pratar om digital detox menar att alla konstanta pling och plong från notifikationer och vårt begär att inte missa om det hänt nåt sen vi kollade instagram eller facebook för en kvart sen gör oss stressade även om vi tycker det är kul med sociala medier. En digital Detox ska alltså få ner kortisolnivåerna lite grann. Jag har inga direkta källor på detta. Det kanske också är hittepå som låter lite skönt och vettigt.

Jag har länge haft lust att hyra en stuga vid en sjö en vecka och bara ha med mig mat och papper och pennor. Att minska ner på intryck och öka på uttryck. Detta blir en lightvariant eftersom jag fortfarande håller mig hemma i helgen. Men ikväll innan jag går och lägger mig stänger jag av dator, telefon och tv och håller dem avstängda hela helgen. Det är planen i alla fall. Jag kommer alltså inte kunna bli nådd alls.

Jag får se hur stressande eller tråkigt eller oerhört skönt detta kommer vara. Jag hoppas på okej väder i alla fall så jag och Sally kan ut och hitta på saker. Det jag hoppas få ut av detta korta experiment är att reflektera lite över mina vanor kopplade till telefonen främst, men också vad jag lägger min tid på. Hur mycket tid kommer jag ha om jag inte snöar in i mobil eller datorspel eller youtube? Säkert massor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *